Izlagači i izlagačice

PLENARNI IZLAGAČ

Boštjan Videmšek

Boštjan Videmšek (1975.) dugogodišnji je ratni reporter. Izvještavao je o svim velikim sukobima u posljednjih 25 godina (Afganistan, Irak, Sirija, Darfur, Gaza, Somalija, DR Kongo, Libija, Ukrajina, Kosovo…). Posljednjih šest godina svoj je rad usmjerio na posljedice klimatskih promjena – u potrazi za rješenjima. Njegovi radovi objavljeni su u New York Timesu, Der Spiegelu, Sternu, Boston Globeu, CNN-u, BBC-ju, Wiredu, National Geographicu, El Figaru, Forbesu, Aftenpostenu, Viceu, GEO-u, Geographicalu, Sydney Morning Heraldu, Revolve Magazinu, El Periodicou, El Diairou, Gulf Newsu, We Demainu, Caravanu, Publicou, Sierra Magazineu, Politicou, Middle East Eyeu… Videmšek je autor osam knjiga (tri su prevedene na engleski, jedna na njemački) o suvremenim sukobima i migracijama. Njegova knjiga “Plan B: Pioniri borbe s klimatskom krizom i budućnost mobilnosti” (prevedena na engleski, portugalski i hrvatski), knjiga o najperspektivnijim praksama u borbi protiv klimatskih promjena, proglašena je knjigom godine 2020. u Sloveniji. Njegovu posljednju publicističku knjigu “The Last Two: Battle to Save Northern White Rhinos” – koju je napisao zajedno sa suprugom Majom Prijatelj Videmšek – objavili su Rowman&Littlefield u SAD-u u kolovozu 2023. Njegovu najhvaljeniju knjigu “Dispatches from Frontlines of Humanity” objavio je Cambridge Scholars Publishers 2019. godine. Njegova posljednja knjiga o migraciji i izbjeglicama “Auf der Flucht” prevedena je na njemački jezik (KLAK Verlag, 2016.). Njegova prva knjiga “21st Century Conflicts” prevedena je i na engleski (BookBaby). Svoj prvi roman “Vojni dnevnik” objavio je 2023, a upravo je izašla i njegova nova knjiga “Mir in vojna”. Videmšek, koji je autor i dviju kazališnih predstava, dobitnik je mnogih međunarodnih i domaćih nagrada. Izabran je za jednog od europskih mladih lidera. Član je EUCRA/DG CLIMATE Sounding Boarda.

SUDIONICE I SUDIONICI PANEL DISKUSIJE

Ana Benačić

Ana Benačić je novinarka na Klimatskom portalu i portalu Faktograf.hr. Dobitnica je stipendija Ministarstva kulture te stipendije Balkan Fellowship for Journalistic Excellence iz 2012. Radila je na portalu Danas.hr, a s kolegicom Jelenom Šimac dobitnica je nagrade “Marija Jurić Zagorka” za internetsko novinarstvo. Radila je i za portal N1 televizije, Lupiga.com, Index.hr, a surađivala je s nizom medija – strukovnog Novinara, Hrvatskog radija, portala Bilten, OCCRP-ja…

Nikola Biliškov 

Nikola Biliškov rođen je u Puli 1974. godine. Kemičar je, zaposlen na Institutu Ruđer Bošković (IRB), s istraživačkim fokusom na razumijevanje mehanizama kemijskih reakcija u čvrstom stanju. Boravio je na švicarskom institutu EMPA u Zürichu i na Sveučilištu McGill u Montrealu, Kanada. Aktivan je i kao popularizator znanosti, za što je dva puta dobio priznanje IRB-a. Dugogodišnji je aktivist na području zaštite okoliša, a posebno se istaknuo na polju klimatskog aktivizma. Glavni je inicijator Apela znanstvenika RH za sustavnu klimatsku akciju, te je pokrenuo inicijativnu Znanstvenici za klimu, koja aktivno zagovara prevođenje znanstvenih činjenica u efikasne klimatske politike, uz upozoravanje na mirovne i ljudsko-pravne aspekte klimatske krize. Laureat je priznanja Krunoslav Sukić za knjigu „Preživljavati usprkos“ u kategoriji „Knjiga godine“ 2016.

Nebojša Blanuša

Nebojša Blanuša, redoviti profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu. Predaje socijalnu i političku psihologiju na preddiplomskom studiju, kolegij “Kulturalna trauma i politike pamćenja” na diplomskom te “Teorije zavjera i duboka država” na doktorskom studiju. Također predaje kao gostujući profesor na FMK u Beogradu na Univerzitetu Singidunum. Trenutno sudjeluje u međunarodnim projektima ADMO i REDACT. Područja znanstvenog interesa su mu teorije zavjera, nacionalizam, populizam, kulturalna trauma i teorijska psihoanaliza.

Janja Filipi 

Janja Filipi, redovita profesorica na Odjelu za ekologiju, agronomiju i akvakulturu Sveučilišta u Zadru. Predaje Kolegij Pčelarstvo na preddiplomskom te Tehnologiju oprašivanja insektima na diplomskom studiju. Područja znanstvenog interesa su joj korištenje pčela za monitoring onečišćenja, održivo pčelarenje i prilagodba promjenjivim okolišnim uvjetima.

Danijel Kanski

Danijel Kanski je stručnjak za ribarstvo, akvakulturu i zaštitu mora s više od 20 godina iskustva. Uža specijalnost mu je zaštita prečnousta (morski psi, raže, …), te pronalazak staništa, razvoj zaštitnih mjera i implementacija zaštite sklata (anđeoski morski pas). Aktivan je kao ronilac koji radi u području zaštite prirode, ronilački instruktor i podvodni fotograf. Trenutno je angažiran oko pronalaženja i uklanjanja napuštenih ribarskih alata u Jadranu, eDNA uzorkovanja parazita na mjestima uzgoja ribe te radi kao konzultant za FAO u području akvakulture i klimatskih promjena u Mediteranu.

Nives Rogoznica

Nives Rogoznica petnaestak godina je  suradnica Udruge za promicanje ekološke proizvodnje hrane, zaštite okoliša i održivog razvoja „Eko-Zadar“, uglavnom na poslovima pripreme projektnih prijedloga i vođenja projekata, te odnosa s javnošću. 2015. godine formalizirala je članstvo u udruzi te sudjeluje u njezinom upravljanju kao članica kolegijalnog upravljačkog tijela. Područje društvenog angažmana joj je razvoj civilnog društva što uključuje održavanje edukacija i treninga za voditelje/ice udruga. Koautorica je publikacija „Kome propadaju bivše vojne nekretnine? Iskustva prenamjene u Hrvatskoj“ i „Urban farming for beginners“ .  Tijekom posljednjeg desetljeća profesionalno je angažirana na radnim mjestima projektnog managementa, dok je ranije radila na poslovima novinarke i urednice, te odnosa s javnošću. 

Moderator:

Petar Vidov

Petar Vidov je glavni urednik Klimatskog portala, koji je udruga Faktograf pokrenula 2024. godine. Bio je glavni urednik portala Faktograf.hr od njegovog pokretanja 2015. godine do listopada 2023. godine. Od 2006. do 2015. godine radio je kao novinar i urednik na portalu Index.hr. Surađivao je s tjednikom Novosti i neprofitnim internetskim portalom Lupiga.com. Član je Zbora istraživačkih novinara Hrvatskog novinarskog društva (HND). Autor je publicističke knjige “Opasne priče” i koautor istraživačke studije “Zarobljavanje plinom”.

IZLAGAČ I IZLAGAČICE REZULTATA ANKETNOG ISTRAŽIVANJA 

Tajana Broz

Tajana Broz je programska koordinatorica u udruzi Faktograf te zamjenica izvršne direktorice udruge Faktograf. U Faktografu se bavi provedbom programskih aktivnosti, edukacijama te analizama i istraživanjima. Autorica je analize klimatskih dezinformacija “Proizvodnja sumnje i hajka na znanost”, studije slučaja o napadima na Faktograf “Dezinformacijske kampanje – pogonsko gorivo za napade i mržnju” i studije slučaja napada na tjednik Novosti nakon hrvatskih parlamentarnih izbora 2024. godine pod nazivom “Novosti se pali ili gasi”. Sudjelovala je u provedbi istraživanja o uznemiravanju i napadima na fact-checking organizacije u Europi. Diplomirala je politologiju na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu.

Sara Čović

Sara Čović je asistentica na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru gdje se specijalizira u području sociologije okoliša. Njeni znanstveni interesi uključuju analizu utjecaja razvojnih politika, ekonomije te društvenih i tehnoloških inovacija na okoliš i društvo. Trenutno je upisana na doktorski studij Sociologije regionalnog i lokalnog razvoja, gdje istražuje temu građanske koprodukcije energije. Aktivno je uključena u projekt “Činjenice o klimatskoj krizi – klima.faktograf.hr”, unutar kojeg je sudjelovala u istraživanju prisutnosti i karakteristika prihvaćanja klimatskih dezinformacija u hrvatskom društvu. Kroz projekt i svoj daljnji znanstveni i stručni rad želi doprinijeti jasnijem komuniciranju znanstvenih spoznaja i razumijevanju društvenih odgovora na klimatske izazove, s ciljem stvaranja održivih i pravednijih uvjeta za sadašnje i buduće generacije.

Ivan Puzek 

Ivan Puzek je formalno obrazovanje završio 2017. godine obranom doktorskog rada na temu odnosa ekoloških stavova i percepcije kvalitete okoliša na Doktorskom studiju Sociologije lokalnog i regionalnog razvoja, te je desetak godina radio kao nastavnik i istraživač na Odjelu za sociologiju Sveučilišta u Zadru. Uža specijalnost su mu odnos društva i okoliša, statističko modeliranje i strojno učenje, te metode ponovljivog istraživačkog procesa. Objavio je nekoliko znanstvenih radova u koautorstvima u različitim područjima sociologije poput sociologije okoliša, društvenog kapitala i sociologije medija. Zalaže se za otvoreni pristup informacijama i slobodni softver, čija načela i alate pokušava uklopiti u rad i svakodnevni život.