Početna stranica

Izložba Šetnja kroz slikovnice u virtualnom obliku predstavlja djelić kreativne atmosfere i rada studenata Odjela za nastavničke studije Sveučilišta u Zadru, ostvarenog u sklopu kolegija Likovni pristup dječjoj književnosti. Navedeni kolegij zamišljen je kao laboratorij interdisciplinarnih praksi koji kroz studentske kreativne projekte uspostavlja veze između književnosti i likovne umjetnosti. Promišljanjem likovnosti knjige ili slikovnice, studente se potiče na eksperimentiranje sa svim vrstama crtačkih i slikarskih tehnika, različitim tipovima ilustracije te kreativnim mogućnostima uveza i oblikovanja knjige kao likovnog objekta. Isto tako, uz ispreplitanje vizualnih i nevizualnih umjetnosti; zavičajne ili dječje književnosti i likovnog stvaralaštva, kolegij otvara i brojne druge mogućnosti te su tako neki od ranijih edukacijskih projekata bili posvećeni dijalogu sa prirodnim znanostima (botanikom ili ekologijom) ili dizajniranjem edukacijskih materijala za djecu s različitim oblicima posebnih potreba.

Primarni cilj kolegija Likovni pristup dječjoj književnosti je osnaživanje kreativnog aspekta edukacijske prakse budućih učitelja primarnog obrazovanja, no kako je učenje/podučavanje kroz produkciju i individualne ili grupne projekte rezultiralo izuzetno zanimljivim pristupima radu, javila se potreba i za njihovom javnom prezentacijom. Ovom prilikom, riječ je o izboru ručno oslikanih i uvezanih studentskih slikovnica nastalih unutar posljednje tri godine, dakle prije i tijekom pandemije virusa COVID-19, koji do sada nisu bili javno prezentirani. U Šetnji kroz slikovnice moguće je vidjeti radove Doroteje Budek, koja je oblikovala slikovnicu na osnovu vlastitih stihova Kruh moje bake, zatim slikovnicu Andree Selec, Nikoline Marković i Anje Rajak prema pjesmi Vrabac Jure Karakaša. Studentice Antonela Dukovac i Marija Magadelena Turić inspirirane pjesmama Dobriše Cesarića oblikovale su slikovnicu Šumske pjesme, a Iva Maglić oslikala je slikovnicu Večernja haljina za jesen potaknuta maštovitom pričom Sunčane Škrinjarić. Studentica Ana Kišur inspiraciju nije tražila u književnosti već čitatelja pop-up slikovnicom Dvorci na dlanu vodi u šetnju dvorcima Hrvatskog zagorja, a Monika Sabljak pobliže upoznaje s legendama ogulinskog kraja kroz slikovnicu Legengrad. Petra Lapić i Matea Sokač ilustriraju Andersenovu Djevojčicu sa šibicama, Antonija Mačešić daje likovni oblik pjesmi Loza je sama Franje Cibana, dok Lucija Artić oblikuje i tekst i ilustracije na temu vlastite priče Mala vila Velebita.

Virtualna izložba studentskih slikovnica pruža uvid u kolegij koji uči percipirati umjetnost kao živi, multidisciplinarni prostor istraživanja i plodan stvaralački temelj edukacijske prakse. Povezujući različite umjetničke discipline, želi se osnažiti studentski kreativni potencijal, ali i ukazati na važnost umjetničkih sadržaja u primarnom obrazovanju, povezujući likovnu umjetnost s književnošću, prirodnom ili kulturnom zavičajnom baštinom.

                                                                                              izv. prof. dr. art. Ana Vivoda