O Zadru

 

Dobrodošli u Zadar! Grad za dar.

Zadar je povijesno i kulturološki poseban grad. Zbog različitih geopolitičkih i kulturnih čimbenika koji su utjecali na grad u prošlosti, svaki spomenik u gradu priča svoju jedinstvenu priču koja je vezana za značajne povijesne događaje. Naravno, osim modernih arhitektonskih dostignuća poput Morskih Orgulja, povijesne lokacije i kulturna ostavština potječu iz različitih povijesnih vremena, antičkih, srednjovjekovnih ili pak renesansnih.

Ako postoji nešto što se može mjeriti sa zadarskom poviješću i kulturom, to je predivna priroda koja okružuje ovaj mali grad. Počevši od predivnog arhipelaga koji broji 24 otoka, do 3 parka prirode u blizini: Telašćica, Velebit i Vransko jezero; kao i 5 nacionalnih parkova: Paklenica, Plitvička jezera, Kornatski otoci, Krka i Sjeverni Velebit.

Čak je i poznati pokojni režiser Alfred Hitchcock izjavio kako Zadar ima najljepši zalazak sunca na svijetu. U konačnici, Zadar je bio proglašen najboljom europskom destinacijom u 2016. godini. S njegovim mišljenjem slažu se i brojni turisti koji uživaju u pogledu netaknute prirode – zagrljaju mora, zalazećeg Sunca i neba uz blagozvučnu skladbu svjetski poznatih Orgulja i čaroliju svjetlosti moderne urbane instalacije Pozdrav Suncu. Pomalo tajanstven u svojoj ljepoti, a otvoren svakom putniku, Zadar nikoga ne ostavlja ravnodušnim